Βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε μορφή πίτας (τορτίγιας, τσαπάτις, νάαν, μαντού, και άλλες), το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια.

Η διαδικασία είναι απλή, τα υλικά κοινά: αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά ενώνονται και σχηματίζουν μια ζύμη που ψήνεται. Όμως η εμπειρία του αρτοποιού και η απαίτησή του για καλύτερο αποτέλεσμα είναι που θα δώσει νόστιμο ψωμί. Η διαδικασία της αρτοποιήσης με την ανάμιξη των υλικών, το ζύμωμα, την ξεκούραση, το πλάσιμο, την τελική ωρίμανση της ζύμης και τον έλεγχο της ζύμωσης πρέπει να συνοδεύεται από την τεχνική του αρτοποιού και την προσωπική του πινελιά, ώστε το ψωμί να μεταμορφωθεί από απλό σε εξαιρετικής αισθητικής.

Το καλό ψωμί είναι εκείνο που έχει κατάλληλο όγκο, ελκυστικό χρώμα και σχήμα, μαλακή δομή ώστε να μασιέται εύκολα αλλά και συνεκτική ώστε να μην θρυμματίζεται πολύ όταν το κόβουμε σε λεπτές φέτες.