Διαχρονικό, υγιεινό και οικονομικό σνακ, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, σκέτο ή γεμιστό, είναι ιδανικό για το πρωινό ή το απογευματινό μας, ειδικά αν το συνοδεύσουμε με ένα κομμάτι τυρί ή με λίγο βούτυρο και μέλι.Προσιτό, χορταστικό, με ελάχιστα λιπαρά, το σουσαμένιο κουλούρι λέγεται ότι κατάγεται από το Βυζάντιο – το συναντάμε σε βυζαντινά κείμενα με το όνομα κολίκιο. Στην Ελλάδα ήρθε με τους πρόσφυγες, οι οποίοι το έψηναν στη Θεσσαλονίκη, εξ ου και η σημερινή του ονομασία. Από εκεί ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και σήμερα κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές: πολύσπορο, γεμιστό, με ταχίνι, ολικής άλεσης…

Για όσους αποφασίσουν να τα φτιάξουν μόνοί τους, τα μυστικά της επιτυχίας είναι το σκληρό αλεύρι, η ζάχαρη στην ζύμη και στο άλειμμα και το πολύ καλής ποιότητας σουσάμι.